Nieuws

5de Belgische cross country titel behaald.

Het was het voorbije weekend alweer tijd om de strijd aan te gaan voor de tricolore trui.
De omloop had ik reeds in het begin ban het seizoen kunnen verkennen tijdens een Wallonië cup.
Het is er eentje die me wel ligt en dus had ik er wel vertrouwen in.

Het feit dat het EK net na de Bk valt zorgde ervoor dat ik nog niet echt kon pieken naar het BK .
Ik trainde dus nog stevig door en ging ervan uit dat ik sterk genoeg zou zijn voor het verlengen van mijn titel.

Tijdens de verkenning verliep alles heel vlot en ik wist exact waar ik een aanval zou plaatsen en zou proberen de wedstrijd naar mijn hand te zetten.

Er kan natuurlijk vanalles gebeuren dus het was hopen dat ik mijn plan kon uitwerken.

De start werd gegeven en ik versnelde op mijn moment , voor het einde van de startloop had ik al een 27sec voorsprong op de 2de dame.

Ik kon tijdens de volgende 4 rondes steeds de voorsprong blijven uitbouwen.

Zo kwam ik met een kleine 5 minuten als eerste over de finish en werd zo voor de 4de keer op rij Belgisch kampioen cross country!

Een woordje van dank aan iedereen die ervoor zorgde dat alles zonder problemen verlopen is en me de beste zorgen gegeven hebben!

Ook fantastisch om zoveel aanmoedigingen te krijgen van de mensen langs de kant! Dat maakte het extra speciaal!
Nu is het tijd voor herstel en de voorbereidingen op het EK dat volgende week zal plaatsvinden!

4de plaats in KirchBerg.

Na de Alpentour begon in aan mijn specifieke voorbereidingsperiode voor de 2de helft van het seizoen.

Na slapen en trainen op hoogte was het afwachten hoe mijn lichaam zou reageren als ik weer zou koersen.

Ik koos dan ook voor de UCI klasse C1 in Kirchberg ( Oostenrijk ) om wat wedstrijdritme op te doen.

Een mooie omloop met de mogelijkheid om de dagen voorafgaand aan de wedstrijd te trainen in het Bikepark ter plaatse.

Er stonden heel wat mooie namen aan de start.

Voor de wedstrijd begon het te regenen wat de afdalingen en de wortels erg glad maakte.

In de start kon ik goed mee en zat ik de kopgroep van 6. De omloop lag er erg glad bij en ik viel in de afdaling. Zo geraakte ik de aansluiting kwijt met de eerste dames en was op achtervolgen aangewezen.

Ik moest even bekomen van de val en verloor dus kostbare seconden.

In de volgende ronde vond ik mijn ritme weer en kon ik aan mijn inhaalwedstrijd beginnen. Er was al een serieuze kloof met de eerste dames.

Ik kon wat dames inhalen en had niet teveel last van de trainingen van de voorbije weken.

Aan de finish kwam ik net te kort voor het podium en werd zo 4de op een aantal seconden van de eerste dames.

Na de periode van hoogtetraining en specifieke voorbereidingen op de volgende belangrijke wedstrijden voelde ik me toch goed tijdens de wedstrijd. Wetende dat het resultaat van de trainingen nog moet komen kijk ik alvast uit naar de volgende wedstrijden.

Geslaagde eerste wereldbekers.

Na de winst in de BeMC was het tijd voor de eerste wereldbekers van dit seizoen.

Het is altijd spannend om de eerste wereldbekers te rijden, meestal een hele goede waardemeter voor de rest van het seizoen.

Het feit dat ik door mijn goede positie op de UCI ranking startnummer 7 opgespeld kreeg zorgde ervoor dat ik voor het eerst op de eerste rij van een wereldbeker kon starten.

Dat was een hele speciale ervaring , niet staan drummen in een startbox , maar net naast de startlijn nog even tot jezelf kunnen komen. Eerlijk gezegd bracht het me op die moment toch meer stress dan rust. Het was enorm overdonderend.

Achteraf bekeken ben ik enorm trots dat ik dit kon meemaken!

De start werd gegeven, de eerste 100 meter kwam ik goed weg en reed ik zo goed als op kop. We gingen richting het bos en kreeg hier en daar een duw en trek tegen mijn stuur. Ik panikeerde een beetje en liet me wegdrummen.

Weg was mijn voordeel van de eerste startrij, ik zat ergens halverwege het pak en moest dus weer beginnen inhalen.

Wat volgde was 1,5u vechten voor elke meter , geen enkele moment kon ik mijn stempel drukken en moest ik vechten om elke plaats die ik naar voor wou rijden.

Ik reed als 22ste over de eindmeet en was toch wel een beetje teleurgesteld. Het positieve was dat ik mijn vooropgestelde norm voor deelname aan het EK heb kunnen behalen. ( 25ste plaats op een wereldbeker )

Op maandag trokken we met het ganse Versluys Pro Team door naar Albstadt voor de 2de wereldbeker.

De verkenning verliepen vlot en ik kreeg startnummer 17 opgespeld, zo kon ik op mijn vertrouwde manier naar de start toeleven.

Samen met mijn Coach/Vriend bespraken we hoe ik de start zou aanpakken, ik kon aanschuiven op de 2de startrij en deed zoals me werd opgedragen.

Ik overleefde de start goed en zat meteen in een hele mooie positie , jammer genoeg kon ik net net aansluiten bij het groepje van de top 10, het klimmen verging me heel goed en moest niet overdoen om te volgen.

Ik kon zelfs nog wat dames inhalen en kon me meten met de grote dames van het xco wereldje.

Ik reed dus heel erg tevreden als 15de over de finish!

Meteen goed voor mijn beste wereldbeker resultaat ooit!

De eerste twee wereldbekers waren dus een geslaagde test met het oog op de rest van het seizoen.

Dit weekend ga ik van start in Eupen waarna ik richting Alpentour trek voor een week en aan mijn opbouw begin voor het volgende luik van grote wedstrijden en kampioenschappen.

Tot slot nog een woord van dank aan iedereen die deze mooie resultaten mogelijk maakte!

#VersluysProTeam #RideShimano #Scott2Luvit #TopsportVlaanderen #BakalaAcademy #PolarV800

3de plaats Coupe De France Saint Pompont.

Na de Volcat ben ik voor het eerst in mijn carrière begonnen met hoogtestage volgens het SleepHigh/TrainLow protocol met dank aan de mensen van de federatie en Bakala Academy.

Het was dus wel even afwachten hoe ik hierop zou reageren als ik deelnam aan een wedstrijd.

Tijdens de verkenning op zaterdag verliep alles goed en had ik een goed gevoel. De omloop had heel wat klimmeters en technische passages , ideaal om wat extra wedstrijdritme op te doen tegen de Franse dames die zoals steeds weer van hoog niveau waren.

Tijdens de verkenning was het weer enorm mooie en was de omloop vrij stoffig , de regen op zondag veranderde de omloop helemaal en zo was het op deze kleigrond schuiven en glijden.

Dat koste me in de eerste ronde heel wat tijd , ik was goed gestart , reed zelfs op kop van de wedstrijd , maar op de gladde stenen en afdalingen maakte ik teveel fouten zodat de eerste dames al snel een grote voorsprong hadden , zo kwam ik na 2 rondes pas in de wedstrijd op de 6de positie.

Als ik deze situatie recht wou trekken moest ik het gas flink opendraaien , ik had ondertussen wat meer vertrouwen en ging er vol tegenaan.

In de laatste 2 rondes haalde ik bijna 2minuten in op de dame die in 3de positie reed. In de laatste rond ging ik haar voorbij en kon ook haar vlot achter me laten.

Meer dan een 3de plaats zat er dus niet in , maar de remonte die ik kon maken wijst erop dat het conditioneel de goede richting uitgaat met nog 5 weken te gaan voor de eerste wereldbeker.

3de plaats Volcat Stage race.

Donderdag trokken we voor het eerste op pad met mijn nieuwe team ( Versluys Pro mountainbike team ) naar de Volcat stage race (categorie S2).

De wedstrijd zou gaan over 3 etappes met de langste en zwaarste rit op zaterdag.
De eerste etappe was een ware overlevingstocht, ik had te kampen met enorm slechte benen en geraakte niet in mijn ritme met een 4de plaats als gevolg.

Ik probeerde zo goed als mogelijk te herstellen en een massage bracht al wat beterschap.

De 2de rit ging al iets beter, deze was ook iets zwaarder en langer, dus kwam ik op uithouding iets verder dan in de eerste etappe. Ik werd 2de in de dag uitslag en kon opschuiven naar de 2de plaats in het algemeen klassement.
Op zondag stond de laatste rit op het programma en een Eliminator wedstrijd voor de 10 beste dames in het klassement.

Ik voelde al snel dat de benen op de laatste rit beter waren dan de voorbije 2 dagen. Ik kon weer een stevig tempo rijden bergop.

Jammer genoeg had ik last van rugpijn en dat speelde zelfs in de afdalingen parten. Ik deed mijn best om zo weinig mogelijk tijd te verliezen met het ook op het algemeen klassement. Want dat was uiteindelijk het belangrijkste van deze etappe wedstrijd voor mij.

Ik kwam als 4de over de finish op 17seconden van de derde dame en dat zorgde ervoor dat ik uiteindelijke 3de werd in de eindstand.

Zo sprokkelde ik dus alweer wat UCI punten bij elkaar.

Omdat ik in de top 10 eindigde moest ik deelnemen aan de eliminator wedstrijd, die gereden werd als een afvalrace. Elke ronde moest de laatste dame de race verlaten.

Ik zette me na de 2de ronde op kop om de groep wat uit te dunnen. Al snel reden we met een groepje rond van 3 dames. Tactisch was dit niet echt een slimme zet. Met nog 3 ronden te gaan vielen de andere dames aan, ik kon me als 2de plaatsen, maar werd in een klimmetje gepasseerd.

Nog iemand voorbij rijden was nu niet meer mogelijk en zo werd ik dus ook 3de in de eliminator wedstrijd.
Uiteindelijk ben ik best tevreden over deze uitslagen.

De 3 stages waren vrij snel en dat maakte het wat lastig voor me, want veel snelheid heb ik nog niet in de benen op dit moment.

Mijn volgende wedstrijd is de Coupe de France op 19 april.

1ste plaats in Sherwood Pines.

Het voorbije weekend gingen we met de nationale selectie naar UCI C1 wedstrijd in Sherwood Pines.

In 2014 had ik er al eens gewonnen, ik wist dat de omloop niet echt mijn ding was, maar ik zou er mijn best doen om weer als eerste over de streep te rijden. Er was ook wel wat internationale concurrentie aanwezig een mooi internationale test dus.

Op zondag was het stevig gaan regenen, mijn nieuwe Vittoria Barzo banden zouden me dus de nodige grip moeten geven in de gevaarlijk gladde bochtjes.

In de eerste meter geraakte ik niet heel erg goed weg en zat ergens rond de 8ste plaats.

Enkele bochten sloeg het noodlot reeds toe. Een renster ging voor me op de grond en ik reed op haar in. Haar zadel zat in mijn voorwiel, ik vreesde het ergste. Alles werkte nog dus kon ik aan mijn achtervolging beginnen.

Twee dames waren al van ons groepje weggereden en hadden een 10 seconden voorsprong.

Ik reed in de eerste ronde het gat dicht. Ik merkte dat het tempo van de dames zakte , dus besloot ik onmiddellijk aan te vallen.

Het lukte me om enkele meters weg te rijden. Ik bleef een ronde goed doorrijden. Ondertussen viel de regen met bakken uit de hemel.

De omloop werd heel erg slecht te rijden , gelukkig had ik gekozen voor de juiste banden.

Met een 15 seconden voorsprong ging ik de derde ronde in, het probleem was dat ik merkte dat door de modder mijn remmen op geraakte en ik niet meer kon remmen.

Nog 4 ronden te gaan , het zou dus spannend worden, zeker omdat ik in de 4de ronden tegen een boom reed zonder remmen. Daarna reed ik tegen een gedubbelde renster die harder remde dan ik kon.

Zo werd mijn voorsprong van 40 seconden gehalveerd.

In de voorlaatste ronde reed ik weer een foutloze ronde en kon weer uitlopen.

De laatste ronde regende het zo hard dat ik amper iets kon zien. Ik kon mijn voorsprong behouden en behaalde 4de overwinning van het seizoen!

Vanaf donderdag zal ik met mijn team ( Versluys PRO mountainbike team ) deelnemen een de 3daagse stage race in Spanje ( Volcat ).

Overwinning in Barcelona.

Na de winst in Ottignies trok ik met de Belgische selectie voor 2 weken op stage naar Mojacar, als afsluiter was er de deelname aan de Copa Catalana in Barcelona.

Door de zware arbeid van de 2 stage weken voelde ik me dan ook niet helemaal fit en hoopte ik gewoon een mooie training af te werken.

Bij de start pakte ik het dan ook rustig aa, wel had ik op voorhand al uitgekozen waar ik een aanval zou plaatsen. Op die klim versnelde ik en kon al direct een gaatje slagen.

Tijdens de wedstrijd kon ik stelselmatig de voorsprong vergroten zonder gekke dingen te doen. Ik kon dan ook met een mooie voorsprong als eerste over de finish te rijden.

Goed voor mijn eerste internationale overwinning van dit seizoen!

Tot slot wens ik de mensen van de Federatie , Kortweg Cycling Travel ,  Topsport Vlaanderen enz… te bedanken voor deze mooie kans om door deze stage mijn conditie naar een hoger niveau te tillen.

Winst in Ottignies.

Na de Andalucia Bike Race werd ik bijna onmiddellijk ziek. Een serieuze verkoudheid speelde me de hele week parten.

Ik kon wel deftig trainen , enkel het intensievere werk moest ik aan me voorbij laten gaan.

De eerste manche van de Wallonia Cup wou ik niet aan me voorbij laten gaan. Op deze omloop wordt namelijk het Belgisch kampioenschap gereden eind Juli en ik wou graag weten wat ik dan kan verwachten nu ze de hele omloop herwerkt hebben.

De nieuwe omloop is eentje die me zeker ligt , misschien wel meer dan de omloop die we vorig jaar voor de voeten kregen. Ook voor het publiek is het een hele verbetering , de bezoekers krijgen nu een mooie overzichtelijke omloop te zien waar ze de renners zonder ver te lopen enkele malen kunnen aanmoedigen.

Voor deze gelegenheid had ik een Scott Spark ter beschikking , mijn eerste ervaring met deze fiets was fantastisch.

Ik koos ervoor om al snel in de startronde het tempo op te voeren om zo alleen op pad te kunnen. Zo kon ik me aan mijn vooropgestelde schema houden tijdens de wedstrijd.

Met een mooie voorsprong kon ik als eerste finishen en was de testrit op de Scott Scale met de nieuwe XTR groep erop veel te snel voorbij!

Nu ga ik twee weken op stage met de Belgische federatie en neem ik deel aan een trainingswedstrijd in Barcelona.

Daarna is het seizoen echt op gang getrokken en beginnen we aan de specifieke voorbereiding op mijn doelen deze zomer.

Andalucia Bike Race.

Toen ik met de nationale selectie afzakte naar de Andalucia Bike Race wist ik niet wat te verwachten. Het was voor het eerst dat ik aan zo’n lange stage race zou deelnemen en ik zou ze dan ook nog in duo rijden met Alice Pirard en had ik sinds begin januari geen wedstrijden meer gereden.

Dat het met de conditie de goede richting uitging zagen we al op training de voorbije weken. Toch is het altijd afwachten hoe de eerste wedstrijd aanvoelt.

Ik was blij dat ik het gure winterweer in België even achter me kon laten.

De wedstrijden verliepen elke dag vrij vlot en de ene dag was het al iets zwaarder dan de andere , we konden samen elke dag een ereplaats bemachtigen en dat is altijd leuk. Ook de communicatie tussen mezelf en Alice liep heel goed zodat we er beide het beste van konden maken.

Ik voelde me goed en moest niet tot het uiterste gaan , dat is altijd interessant in deze periode. Het seizoen is nog veel te lang om me nu al te hard in te spannen.

Tijdens deze 6 dagen had ik dus de ideale omstandigheden om mooie trainingsarbeid te verrichten. Ook kon ik met het oog op de belangrijke wedstrijden nog aan enkele zaken werken die mijn conditie ten goede zullen komen tijdens het seizoen.

Gedurende deze 30u , 420km en 140000hm heb ik mijne nieuwe fiets heel goed kunnen uittesten , mijn Scott Scale RC900 met FOX demper, de nieuwe Shimano XTR groep en de Vittoria banden hebben me alvast een heel goed gevoel gegeven en dat geeft veel vertrouwen met het oog op de cross country wedstrijden.

Met de overwinning in de laatste etappe , een tweede plaats , vier derde plaatsen en een derde plaats in het eindklassement van de Andalucia Bike Race kunnen we dus zeker wel tevreden zijn.

In Maart ga ik nog op stage met de federatie en daarna zal het echte cross country seizoen starten in Barcelona op 22 Maart , ik kijk er alvast naar uit!

 

3de plaats op het BK veldrijden als afsluiter van een mooie winter!

Na een rampzalige wedstrijd in Baal kon ik al mijn ambitie voor een mooi Bpost klassement wegbergen. Ik moest vooral snel van mijn rugblokkage vanaf en gelukkig kon ik al snel weer deftig trainen.

Na een korte stage in de Belgische Ardennen waar ik heel wat hoogtemeters overwon keerde ik tevreden terug naar huis.

De conditie is in stijgende lijn , het gevoel was weer goed!

De verkenning van de omloop woensdag in Erpe Mere gaf me direct vertrouwen , ik voelde me goed op deze omloop. Iets op mijn maat , dat had ik deze winter nog niet dikwijls tegengekomen.

Van mij mocht er zelfs nog meer regen vallen zodat het nog zwaarder werd.

Met een rustig gevoel legde ik enkele dagen de riem eraf om eens goed uitgerust aan een cross te kunnen beginnen.

Het regende deftig de laatste dagen en dus hoopte ik nog op meer modder , jammer genoeg werd de omloop te zwaar bevonden voor dames en mochten we niet over een lange loopstrook die me op het lijf geschreven was.

Dat ik in normale omstandigheden niet voor de eerste plaats zou strijden leek me logisch , toch had ik ambitie om net als in Waregem op het BK podium te staan!

Met die instelling ging ik van start , ik voelde me goed vanaf het begin en verteerde de start goed, ik zat zelfs nog bij de koplopers toen mijn ketting tussen mijn kader terecht kwam in een hobbelige modderstrook. Seconden gingen voorbij en de renster ook natuurlijk. Ik gaf de moed niet op en begon direct weer dames in te halen opzoek naar de top 4 die reeds een gaatje had.

Snel kon ik weer aansluiten bij de dames die voor de derde plek zouden strijden.

We zaten dus met 3 , 4 en 5 op een paar seconden van elkaar. Ik kon naar de 4de plaats opschuiven en ging op weg naar de 3de dame in de wedstrijd.

Blijkbaar had ook de derde dames last met haar ketting en zo schoof ik door naar plaats 3 , ik wou me niet meer laten verrassen en ging nu zo hard als ik kon door. Ik had de derde plaats te pakken en het enigste waar ik aan dacht was het gat met de 4de dames verder uitdiepen.

Dat lukte me goed en bij het ingaan van de laatste ronde had ik een minuut voorsprong op plaats 4 en was ik al vrij zeker van mijn podiumplaats.

In de laatste ronde besloot ik geen risico’s meer te nemen en kon met ruime voorsprong als 3de over de finish bollen.

Mijn doel was bereikt!

Zo kan ik mijn veldrit seizoen afsluiten met een mooi podiumplaats op dit Belgisch kampioenschap en mijn fysieke weer sterk!

Met mijn 5 de plaats in Niel , Provinciale titel veldrijden in Lichtaart en 3de plaats op het BK heb ik toch enkele mooie herinneringen aan deze winter.

Tot hiertoe was het voor mijzelf vooral een zware winter , want in vergelijking met vorige winter heb ik buiten de wedstrijden enkel maar duurtrainingen afgewerkt op mijn indoor trainer, afgewisseld met krachtoefeningen.

Alleen de wedstrijden bracht ik door op de crossfiets en dat zorgde voor iets mindere uitslagen dan vorige winter. Maar het hoofddoel bleef vooral conditie opbouwen met het oog op mijn mountainbike zomer , want vooral die wil ik nog beter zien dan in 2014!

Tot slot wens ik nog iedereen te bedanken die me elke week hebben aangemoedigd in de cross!

En zeker ook mijn vaste entourage dat altijd voor me klaar staat!

Zeker ook een woord van dank aan het Versluys team voor het materiaal , de mensen van de federatie , de mensen van Bakala Academy , Topsport Vlaanderen en iedereen die ervoor gezorgd heeft dat ik mijn focus zonder zorgen kan leggen op het mountainbiken!

Deze zaterdag staat de teamvoorstelling van mijn team ( Versluys PRO mountainbike team ) op het programma op Velofollies , dat betekend dat ik sinds lang weer mijn tricolore trui kan aantrekken en al uitkijken naar de mountainbike wedstrijden die ik zal rijden vanaf eind Februari!

( Foto StartBox.be )